fredag 20 december 2013

Upp och ner, ner och upp.

Den här kan ju vara aktuell igen.

Under sommaren är det fest, glass, grillkorv och olika drycker. När hösten kommer är det dags att bli av med dom extra kilon som man samlat på sig. En del börjar med någon sorts diet andra nöjer sig med sköna promenader. Dom flesta lyckas bli av med åtminstone några kilon men det är ju bra att ha lite späck mot kommande kyla så det kanske inte känns så viktigt, dessutom så ska man ju bylta på sig så mycket kläder så det märks ju inte så mycket.

Sen kommer julen med massor av god mat, nötter och choklad, vips har det samlats några kilon runt midjan igen.

På våren känns det sedan plötsligt viktigt att komma i form till sommaren. Promenaderna blir längre och intensivare och gympakursen som man kanske skolkat från under vintern besöks flitig. Man kanske gräver fram den gamla dieten eller provar någon ny, åtminstone drar man ner på sockret och fettet.

När resultatet av ansträngningarna börjar synas kan man börja tänka på garderoben. En del av fjolårsgarderoben känns fortfarande bra, åtminstone om man får bort några kilon till, men lite behöver nog förnyas och någon belöning för sina ansträngningar måste man få!

Om man inte orkar eller vill delta i någon gymnastik grupp så kan man ju röra på sig på annat sätt. Redan 5 - 10 min morgon eller kvälls gymnastik gör faktiskt skillnad.

Ett litet tips när du skall förnya garderoben, köp inte det minsta som går på (för att du ändå skall ha bort några kilon till). Orsakerna till detta är två;
1. sommaren är här fortare än du tänkt dej och du hinner inte få bort dom.
2. i slutet av sommaren har du ändå lyckat få tillbaka åtminstone en del och då stramar kläderna igen och avslöjar alla glassar och grillkorvar som smakat så gott.

.....och sen börjar vi om från början igen.

Viktigast är ändå att du trivs med dej själv och mår bra!

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR

måndag 16 december 2013

Miljöförändring – klimatförändring



Tillväxten kommer att vara ett minne blott” var rubriken i SvD som fångade mitt intresse eftersom jag är övertygad att vi måste minska på vår konsumtion eller ta bättre tillvara våra resurser för att rädda vår miljö.

Fortsättningen gör mej besviken ”Tillväxt är inte en lösning på klimatproblemet – den är problemet. Lösningen heter omvandling. Vi står inför en nödvändig strukturomvandling av industri och livsstilar, skriver professor Staffan Laestadius. 

Varför måste man tjafsa om klimat förändringar som är så abstrakt och som bevisligen har förekommit ända sedan jorden blev till. Det är så svårt att övertyga människor då t.o.m vetenskapsmännen inte kan komma överens om ifall det är vi som förorsakar just den här klimat förändringen eller inte.

Däremot så ropar miljön på hjälp och det är något som dom flesta kan se i sin näromgivning. Förutom att stormarna stjälper procentuellt flera träd då det inte finns andra träd runtomkring som stöder och skyddar så är det lätt att observera att där det finns industrier som spyr ut gifter (även tillåtna mängder) finns det mycket flera träd som dör unga än när man rör sig i marker längre bort från industrin.

Dom flesta som rör sig nära vatten, både sjöar och hav, kan ofta med blotta ögat konstatera att kvaliteten blivit sämre att där dessutom flyter omkring en otrolig mängd plastkassar och burkar som småningom sköljs upp på stränderna ser även dom som kanske inte kommer ihåg hur vattnet såg ut förr.

Men hur skall man kunna åstadkomma en förändring? Själviskt tänker dom flesta att ”andra” kan göra det och dom stora och staten.

Dom stora producerar så länge vi konsumerar. Enda sättet att få dem att ändra sin produktion till mera hållbara varor är att vi kräver det och inte köper deras slit och släng produkter. I längden gagnar ju det oss också på det viset att en hållbar vara inte behöver bytas ut så ofta och blir i längden billigare.
Så, det är vår attityd vi behöver ändra. Varför behöver man t.ex byta inredning med några års mellanrum? Varför inte skaffa möbler som man kan tänkas trivas med i många år och som är lätta att omplacera så att man kan få behovet av omväxling fyllt med det och variation av textilier. Gardiner som man växlar med årstiden och t.o.m tillåter variationer i upphängningen.
Varför måste man ha nya kläder för varje säsong, garderober som innehåller hållbara baskläder som med accessoarer kan varieras i oändlighet sparar också på resurserna och miljön.
Barnen behöver nödvändigtvis inte ett helt berg av leksaker. Leksaker av god kvalitet kan dessutom säljas vidare och håller många år.
Allt går att sälja med reklam och det är därifrån vårt behov av förnyelse kommer. Vi blir påverkade även om vi inte märker det. Men vill vi verkligen vara reklammakarnas marionetter? Stanna upp och tänk noga efter nästa gång du skall göra ett inköp, varför behöver jag det, hur länge har jag användning för det, kan jag eventuellt efter användningen på något sätt förlänga varans livslängd genom att sälja den vidare för en liten peng?

Staten kan visserligen stifta lagar och påföra skatter men visst borde vi, vuxna människor i all synerhet, kunna ta ansvar för oss själva och vår omgivning utan att staten skall behöva blanda sig i? Och lära våra barn att det är deras framtid det gäller, det är dom och deras barn som skall leva i den värld vi lämnar efter oss.

Det finns ännu ett argument som jag hört då jag pratat om att spara på miljön. Vi är så få, endast några miljoner medan det i dom stora ekonomierna finns miljarder människor! Visst är det sant men kan vi inte föregå med gott exempel för det? Kanske dom också småningom börja inse att också deras närmiljö skulle må bättre i längden. Som det nu är så produceras ju faktiskt det mesta av våra slit och släng produkter i deras hemland, Varför skulle dom då vara först med att förändra sina vanor när det ändå slussas ut massvis med skräp till oss?


Förändringen kommer bara vi alla börjar ta små stapplande steg på vägen som leder till ett nytt tankesätt och hoppeligen ger en bättre framtid åt kommande generationer eller är vi för egoistiska för det?