söndag 11 december 2011
Miljö - vem bryr sig? ....och hur skulle man kunna få människor på andra tankar?
Utdrag ur en artikel av Peter Buchert i Hbl11.12.2011 :
Organisationerna besvikna
Det är bara längden på klimatmötet i Sydafrika som kan kallas historisk. Själva beslutet är ett skal utan innehåll, säger några folkrörelser i ett ställningstagande.
Större Finländska bistånds- och miljöorganisationer sågar Durbanmötets utfall och hävdar att klimatförändringen kräver mycket mer brådskande åtgärder än de man enades om. Folkrörelserna beklagar att mötet inte lyckades besluta hur lång Kyotoprotokollets andra åtagandeperiod ska bli. De menar att det finns en uppenbar risk för att det globalt bindande avtalet skjuts fram på 2020-talet och då uppstår ett flera år långt gap mellan Kyoto och det stora avtalet, och då riskerar utsläppen att skena i väg. (citat slut)
Men hur skall politikerna kunna komma överens då dom inte har befolkningens breda stöd.
Har nämligen till min stora besvikelse fått ta del av hur likgiltiga största delen av mina medmänniskor är.
Varför bryr sig då inte människor om hur världen deras barn och barnbarn skall ta över?
En del bara tycker om att konsumera. Utan hänsyn till hur mycket det belastar naturen eller om de som tillverkat produkten får en skälig ersättning för sitt arbete och under hurudana förhållanden dom arbetar.
Andra bara tycker att om det går att köpslå om utsläpp så varför skulle jag då spara? Det här är ju på sätt och vis förståerligt eftersom det krävs en del uppoffringar att leva ekologiskt.
Att förbjuda slit och släng varor går ju inte, förutom att det skulle vara mycket svårt att övervaka så brukar ju förbud väcka ett visst trots och försök att kringå dessa.
Det skulle gälla att få dom stora massorna att börja uppskatta varaktighet och göra kollektivtrafiken attraktiv och "pop".
För att detta eventuellt skulle slå igenom skulle det krävas att en hel massa med kändisar skulle föregå med gott exempel, just nu gör ju största delen av dom tvärom.
Massmedia och nöjesindustrin skulle också behöva ta mera ståndpunkt för hållbar förbrukning. T.ex ett inredningsprogram som istället för att slänga ut och bära in nytt skulle ta vara på det som finns; piffa upp med lite färg, textilier, lite pynt och blommor.
Och varför kunde inte alla personer i tv-serierna ha en ekologisk inställning, så värst verklighetsbaserade är dom ju inte nu heller.
Nej, jag menar inte bara här i vårt lilla land utan överallt och fram för allt i USA. Där har nöjesindustrin ett ofattbart stort inflytande på hur massorna tänker och tycker.
Vår president föregick ju med gått exempel då hon bara lät sy om sin balklänning.
Att lära sig kombinera på olika sätt gör också att man med mycket små medel kan få en varierande garderob och inte behöver förnya alltför ofta. Det finns också företag inom textilbranchen som gör kläder som är lätta att kombinera på olika sätt och som håller stilen i flera år.
Etiketter:
ansvar,
ekologisk,
ekologiskt,
hållbar utveckling,
inredning,
klimat,
klimatmötet,
kläder,
Kyoty,
miljö,
nöjesbranch,
nöjesindustri,
president,
Tarja Halonen,
textiler,
världen
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar