För mina läsare från Sverige bör jag kanske nämna att i finlandssvenskan är semlor matbröd.
2 msk honung (el sirap)
2 msk olja (el ca 20 g smör)
1 knapp msk salt
½ dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl korinter (el hackad mandel)
½l vatten
1 dl vetemjöl (kan ersättas med ngt annat)
4 dl kornmjöl
5 dl speltmjöl
Sätt i en bakbunke; 2 msk honung, 2 msk olja el. ca 20 g smör, 1 knapp msk salt, ½dl linfrön, 1 dl solrosfrön samt 1 dl korinter
häll över 5 dl 45 graders vatten, rör om så att honungen löser upp sig
Mät upp 4 dl kornmjöl och 1 dl vetemjöl (kan ersättas med spelt om du inte tål vetemjöl) blanda i en påse torrjäst och vispa ner i vätskan.
Rör sedan ner 5 dl spältmjöl.
Kläd en ca.15 x 30 cm form med smörpapper och bred ut smeten i den, låt jäsa ca 30 min. Märk ut med mjölad kniv för passligt stora semlor före du sätter in i 175 graders ugn ca 1 timme.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar