måndag 22 februari 2016

Nickelallergi än en gång

Nickelallergi i tarmsystemet? När jag för några år fick diagnosen hade jag aldrig hört talas om att man kunde reagera på nickel i maten också. Jag fick en lång lista på vad som kunde vara bra att undvika men blev också uppmanad att själv följa med och se hur jag reagerade. Nu har jag en längre tid haft problem med matsmältningskanalen och det eskalerade i slutet av januari med att jag blev riktigt sjuk även om jag inte då sammankopplade det med allergin. Nu har jag googlat igen och hittat lite mera information från
 © Vitaviva B.V. 2016 sida. För eget behov sparar jag den på min egen blogg eftersom jag märkt att resultatet på sökningar kan vara mycket varierande. Naturligtvis kan också andra läsa just den här delen men för mera information kan man gå in på Vitavivas egna sidor. 
Det kan också vara av intresse att veta att läkaren som då gav diagnosen sade att samtliga av mina besvär, reuma, psoriasis och nickelallergi på sätt och vis hänger samman och går att lindra (hindra?) med vad vi äter! Dessutom kan också andra sjukdomar såsom artros och fibromyalgi påverkas av nickelhalten i kroppen.

En intressant detalj är dock att min läkare uppmanade mej att undvika allt grönt från växtriket medan Vitaviva rekommenderar gröna grönsaker. Min mage reagerar negativt åtminstone på grön sallad och ärter, men det där kan ju vara individuellt.


"Några mycket belastade personer reagerar på nickel i maten. Har man många utbrott av nickeleksem kan det i perioder vara nödvändigt att minimera eller helt undvika nickelhaltiga födoämnen såsom:

Aprikoser, ananas, enbär, fikon, sviskon, bönor - bruna och vita, gröna ärter, linser, sojaprodukter, champinjoner och svampar, tomater, choklad, kakao, kaffe (En svensk undersökning har visat att billigt kaffe kan innehålla upp till 7 gånger mer nickel än dyrt kaffe), kanel, kummin, lakrits, marsipan, margarin, svart te, öl, grova spannmålsprodukter (skaldelen), bovete, brunt ris, havregryn, hirs, linfrö, solrosfrö, soja och alla nötter, musslor och räkor.

De värsta källorna till nickel är dock:

Cigaretter, härdade oljor, margariner och sojaprodukter. Om man minskar de allmänna stressbelastningarna, brukar reaktionen på nickelhaltig mat dock också med tiden minska eller helt försvinna.

Kostmässigt kan det rekommenderas att:

  • Dricka rikligt med rent vatten - gärna 1½-2 liter dagligen.
  • Äta mycket fiberrik och närande mat, som grönt, frukt och spannmålsprodukter som binder det som blir avsatt i tarmen.
  • Dricka njur- och leverstimulerande örtteer som t ex gullriste.
  • Äta mycket gröna grönsaker - gärna spenat, då B-vitaminomsättningen ofta är störd.
  • Äta kallpressade växtoljor, fisk och frön, för att få behovet för essentiella fettsyror täckt.
  • Äta mat som innehåller svavel, som binder tungmetaller t ex vitlök, lök, ägg och balgväxter.
  • Äta tång (chlorella eller kelptabletter) som skyddar mot tungmetaller.
  • Se till att få proteiner som stabiliserar blodsockret.
  • Tag ett dagligt tillskott av mineralet mangan, som "puttar" ut nickel från kroppen.  
Det kan dessutom - i en period - vara en bra idé att undvika:

Mjölkprodukter, ost, socker, alkohol, kaffe, choklad, tobak, öl och läsk som generellt bara skapar ytterligare fysiska och psykiska problem samt hindrar avlägsnandet av tungmetaller.

Grönt te verkar avgiftande, allmänt stärkande och cancerförebyggande (det får inte vara billigare teer från Indien eller Kina, då dessa kan innehålla DDT).

Undvik att bli utsatt för giftiga mineraler och tungmetaller som:

  • Aluminium, finns bl a i antiperspirant-deodorant, kastruller och konservburkar.
  • Bly, finns bl a i avgaser, konservburkar, målfärg och trycksvärta.
  • Kadmium, finns bl a i tobaksrök, konstgödsel och målfärg.
  • Arsenik, koppar och kvicksilver.
Då skadeverkningarna av för höga koncentrationer av nickel och andra metaller kan medföra allvarliga brister av essentiella näringsämnen kan dessa brister avvärjas genom intag av antioxidanter, vitaminer och mineraler som t ex C-vitamin, E-vitamin, selen och Zink, som avvärjer skadeverkningarna från fria radikaler som bryter ner immunförsvaret och det allmänna hälsotillståndet."

1 kommentar:

  1. I mitt tidigare bogginläg från 2012 hade jag med rekommendationerna från min läkare. http://kvinna50.blogspot.fi/2012/10/vi-mar-som-vi-ater.html Lägger in länken är eftersom jag kunnat konstatera att åtminstone för mej är det närmare sanningen. Enda som jag saknar där är soja.

    SvaraRadera