lördag 8 oktober 2016

Höstgryta med butternutpumpa och en mustig soppa.



Eftersom jag är gift med en köksmästare brukar jag vanligtvis hålla mej till dom gamla säkra rätterna såsom lasange, korvstroganoff och rotmos, när jag gästspelar vid spisen. Nu och då händer det ändå att jag får en kick och vill komponera något nytt. Ibland blir det ätbart och ibland gott eller t.o.m riktigt gott. När jag såg pumporna i S-market, eggade dom min fantasi och jag kände mej inspirerad att försöka på  en höstgryta med broiler och butternut pumpa. Det svarta riset som jag köpte igår passade utmärkt till.

300 g strimlad (peppar-)marinerad broiler
4 – 6 färska champinjoner
½ butternutpumpa
1 medelstor finsk rova
ca 5 cm rättika
1 röd paprika
80g Creme Bonjour gräslök
svartpeppar (kan uteslutas om man använder pepparmarinerad)
rosmarin
ingefära
gurkmeja
chilipulver
paprikapulver
salt
olivolja
vatten


Bryn champinjoner och broilerstrimlor i en vokpanna. Tillsätt de tärnade rotsakerna, pumpan och paprikan. Krydda och låt badda på svag värme ca ½ timme (testa om rotsakerna är mjuka). Rör om emellanåt och tillsätt vätska efter behov. Rör ner CremeBonjour. Avsmaka.

Vad göra med resten utav pumpan? Ett förslag är soppan som du hittar receptet på längst ner.

Dagen efter blev det en soppa på andra halvan av pumpan, en medelstor batat, en jättemorot, en lök, och en medelstor rova. Tärnade kokade i vatten som inte riktgt ens täckte rotsakerna 25 - 30 min. Kryddade med svartpeppar, lite vitpeppar och salt, gurkmeja, chili- och paprikapulver, några enbär. Häll av spadet i en bunke medan man mixar till en pure. Häll tillbaka spadet och 100 g Creme Bonjour. Koka upp under omrörning (försiktigt för den kan spotta lite)
För att få den lite matigare toppade jag knaperstekt bacon. Mörkt rostat bröd med ost smakade perfekt till den här anrättningen.
                                            
                                              Myskpumpa eller butternutpumpa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar