söndag 26 februari 2017

Minibojkott

Nej tack, jag vill inte ha en plastpåse.
Jag vet inte hur många gånger jag sagt den meningen. Nuförtiden behöver jag inte säga det i matbutiken men nog på så många andra ställen.

JAG VILL INTE HA PLAST!

Trots att det nuförtiden går att återvinna till en del kan industrin inte ännu svälja den mängd plastavfall vi producerar. Dessutom blir också återanvänd plast ”trött” så den inte går att återanvända längre. Och plast försvinner aldrig. Beroende på kvalitet och hur den förvaras kan den behålla sin ursprungliga form i evighet men annars smulas den småningom sönder i små, små partiklar som äts upp av någon långt nere i näringskedjan. Sen fortsätter den vandringen upp i näringskedjan och där högst uppe står om inte vi, åtminstone våra barn och barnbarn! Och vad händer sen då? Det vet vi ju inte ännu men knappast kan det vara bra för hälsan.

Därför försöker jag UNDVIKA PLAST!


Det är inte alltid så lätt även om jag kommit på små knixar. Till exempel kan man sätta olika frukter i samma plastpåse, om man inte har en egen nätpåse med. Vissa frukter, som banan, kommer i så bra naturliga förpackningar så dom behöver ingen påse.

När ska producenterna inse att man kanske kunde ANVÄNDA MINDRE PLAST till förpackingar?


I vår två personers familj använder vi kanske totalt 12-14 liter mjölk/år till matlagning. Vuxna människor behöver inte dricka mjölk. Jag kan inte dricka mjölk. Oftast behöver vi 2½ – 3 dl mjölk för tillredning så jag köper hem ½ liters förpackningar. Och dom har plastkorkar! Oberoende av tillverkare har dom plastkorkar! Inte håller mjölken längre heller. Några dagar efter att man öppnat förpackningen börjar den skära sig, oberoende av sista försäljingsdatum. Så förutom att jag kastar bort mat, har jag också lite plast till soporna. Förr använde vi mera mjölk men vi har lärt oss att man behöver inte alltid mjölk. Ett exempel är mos som blir riktigt gott utan mjölk om man blandar i några andra rötter och smör.


Varför tänker inte producenterna på hur dom kunde bidra att minska ökningen av mängden plastavfall, kunde man kanske tänka lite mera hur man förpackar? Jag blev glad då jag hittade små tandpetar-tandborstar så man kommer åt där det är trångt mellan tänderna. Mindre glad blev jag då jag skulle köpa till av dem. Enda förpackningsstorleken innehåller 20 stycken, förpackade i en liten plastask! Varför? Kunde man inte få köpa påfyllnadsförpackning med 50 eller 100 i? Är det bra business att sälja plastaskar var 20:e dag? Inte åt mej. Det här problemet löste jag så att jag använder bara några i veckan.


Så snälla producenter; Hallloo-oi! Ge oss produkter som inte är förpackade i plast, när det är möjligt.

Plast kan vara bra till mycket men det är på tiden att vi börjar tänka efter när det är berättigat att använda och när vi kunde klara oss om inte utan så kanske mindre. 

Så även om det inet är möjligt att helt bojkotta plast så fortsätter jag min minibojkott.

3 kommentarer:

  1. Jag jobbar i en butik och vi får inte mera ge plastpåsar vid kassan för att det har kommit såna order, vilket är bra tycker jag för att mång tar påsar i onödan och sen finns det dom som har en frukt/påse och många påsar. Många av kunderna förstår det men sen finns det dom som inte gör det och blir sura-varför månne?

    SvaraRadera
  2. Det är fint när butikerna börjat ta ansvar. Hoppas ni orkar stå på er trots oförstående kunder, det är synd om dom som lever i en så snäv värld.

    SvaraRadera
  3. Det är bara att släppa in genom ena örat och ut från det andra och lyssna på dem som förstår.

    Ända dåliga är att många tar små kassar från grönsakerna och tar dem fram efter att ha betalat, men hoppeligen kommer det en ändring på det också.

    SvaraRadera